Muutaman viikon pituinen Tansanian matkamme (tulipa muuten hyväksi lopuksi Pariisissakin piipahdettua) on juuri päättynyt, ja aloittelemme tässä arkea edelleen hieman hämmentynein, onnellisin ja kiitollisin mielin. Reissu oli kertakaikkisen huikea, ja välillä tuntuu epätodelliselta istua kaiken näkemämme ja kokemamme jälkeen kotona läppärin ääressä. Juurihan olimme Sansibarin paratiisirannoilla, sukeltelimme turkooseissa vesissä ja ihmettelimme silmät ymmyrkäisinä savanneilla luonnon ja villieläinten kauneutta. Ihan kuin olisimme käyneet toisessa todellisuudessa, ja tietyllä tavalla kyllä kävimmekin.

Bloginkin suhteen on ollut hiljaista – matka oli sen verran intensiivinen (ja valitettavasti alussa flunssainen), etten ole ehtinyt kirjoittamiseen keskittyä. Nyt on kuitenkin aika alkaa purkaa kaikkea nähtyä ja koettua, ja päätin aloittaa sieltä mistä reissummekin alkoi; Sansibarilta.

 

 

 

Sansibarin pikkuruisella lentokentällä vastassa on patjana ympärille kietoutuva lämpö ja trooppinen kosteus. Influenssaiset keuhkoni huutavat hoosiannaa loputtoman pitkältä tuntuneen lennon ja rutikuivan lentokoneilman jälkeen, ja imen onnellisena itseeni päiväntasaajan tunnelmia. Miten ihanaa olla taas täällä; Afrikassa ja Tansaniassa!

Tämä on toinen visiittimme paratiisimaiselle Sansibarin saarelle ja vähän jännitän onko saari yhtä hurmaava kuin edelliseltä, vajaan puolentoista vuoden takaiselta reissulta jääneissä mielikuvissa.

No oliko se sitten sitä? Kyllä oli – ja etenkin lumoavan ihana Pongwe Beach. 

 

 

 

 

Edellisellä kerralla kolusimme saarta ristiin rastiin ja vietimme matkan aluksi pari päivää myös Stone Townissa. Tällä kertaa päätimme kuitenkin suunnata suoraan lempparibiitsillemme Pongween, ja mikä näky meitä siellä taas odottikaan: epätodellisen turkoosina kimmeltävä vesi, korkeiden kookospalmujen reunustama valkoinen puuterihiekkaranta ja rantaa ylpeinä vartioivat maasait. Tilava ja äärimmäisen mukava bungalowimme sijaitsi suoraan meren yläpuolella, ja vajosinkin välittömästi terassin valtavaan riippumattoon ihastuksesta, totaalisesta maisemanvaihdoksesta (Suomessa satoi lähtiessämme räntää) ja ehkä tietysti vähän pitkästä matkastakin pökertyneenä.

Parin päivän päästä pääsin afrikkalaisen lääkärin määräämien droppien ansiosta eroon sitkeästä kurkkukivustani, ja seuraavat viisi päivää keskityinkin nauttimaan täysillä Pongwen ja lähialueiden ihanuuksista ennen siirtymistämme Nungwiin.

 

 

 

 

Mikä tekee Pongwesta erityisen?

Kuten sanottu, edellisellä kerralla olimme kierrelleet aika monellakin alueella Sansibarilla, ja käyneet tsekkaamassa myös Pajen, Kiwengwan, Matemwen, Nungwin ja Kendwan rannat. Kaikki nämä ovat kauniita ja vaikuttavia, mutta omaksi ehdottomaksi suosikiksemme nousi jo tuolloin Pongwe. Alla viisi seikkaa, jotka tekevät mielestäni Pongwesta ehkä Sansibarin parhaan ranta-alueen (toki ihan kaikkia emme tietenkään ole nähneet).

1. Sijainti 

Pongwe sijaitsee aika tarkkaan Sansibarin itärannikon puolivälissä ja täältä on kohtuullisen lyhyt matka vähän kaikkialle: Jozanin metsään, joka on Sansibarin ainoa luonnonpuisto, mausteviljelmille, Mnemban järjettömän kauniille atollille, kuten myös Stone Towniin ja lentokentälle. Itse kävimme tällä kertaa Jozanissa ihmettelemässä harvinaisia ja ainoastaan tällä saarella eläviä mustanaamaisia red colobus -apinoita, sekä pariinkiin otteeseen Mnemballa snorklaamassa, ja ajomatka kumpaankin kestää Pongwesta vain n. puoli tuntia. Mnemballe päästäkseen on vielä matkattava jonkin aikaa veneessä, mutta oikeastaan mitkä tahansa siirtymät täällä ovat mielestäni silkkaa nautintoa upeiden maisemien ansiosta. 

 

 

 

 

 

2. Lempeä vuorovesivaihtelu

Sansibarin itärannikko on tunnettu ainutlaatuisen voimakkaista vuorovesivaihteluista. Pongwessa vaihtelu on kuitenkin jostain syystä harvinaisen smoothia ja lempeää, eikä samalla tavalla rajua kuin vaikkapa Pajessa tai Matemwessa. Tämä johtuu kuulemma läheisen riutan muodosta, joka ohjaa rajumman vuorovesivaihtelun Pongwe Bayn eteläpuolelle. Toki Pongwessakin vuorovesivaihtelu on voimakasta, ja laskuveden aikaan rannasta 400-500 metrin päässä sijaitsevalle riutalle pystyy jopa kävelemään pitkin veden hylkäämää merenpohjaa. 

 

 

 

3. Puhtaus

Pongwen ranta on harvinaisen puhdas – alueen harvat resortit ovat kaikki todella hyvätasoisia ja pitävät tarkkaan huolta, ettei rannoilla näy roskan roskaa. Jostain syystä tällä alueella rannoilta ei löydy myöskään merilevää, jota esiintyy vuorovesivaihtelun takia ainakin kaikilla muilla itse näkemillämme Sansibarin rannoilla, samoin merisiilit petollisen terävine piikkeineen loistavat poissaolollaan (Matemwessa onnistuin uimakengistä huolimatta hankkimaan jalkapohjiini inhoja, erittäin kivuliaita piikkejä). Juuri tämänkin takia Pongwessa riutalle kävely paljain jaloin kannattaa ainakin kerran kokea; uimakenkiä ei täällä tarvita, ja matkan varrella ja varsinkin lähellä riuttaa voi bongailla meritähtiä ja huiman isoja värikkäitä kotiloita. 

 

 

4. Ei hyttysiä

Sijaintinsa ansiosta Pongwe Beachilla ei ole jostain syystä lainkaan hyttysiä, mitkä usein ovat tälläisilla rehevillä trooppisilla alueilla todellinen riesa. Kuulemma tuulet puhaltavat tälle rannalle juuri sillä tavoin, ettei ranta-alue kiinnosta hyttysiä tai kärpäsiä. Tämän kuulimme resorttimme henkilökunnalta, kun lähtiessämme havahduimme ääneen ihmettelemään, miksei yhtään ainutta (valehtelematta YHTÄÄN AINUTTA) hyttystä ollut kuusipäiväisen vierailumme aikana paikalla näkynyt. Ei varsinaisesti mikään miinuspuoli, varsinkaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, missä malarian estolääkitys on välttämätön. 

 

 

 

5. Ihana rauha

Pongwessa on tosiaan vain muutamia pieniä resortteja, eikä lisää kuulemma ole näillä näkymin tulossakaan, ja omasta mielestäni juuri tämä täydellinen rauha on Pongwen kruununjalokivi. Rannoilla ei näy välillä ristin sielua, ei muita länsimaalaisia, minkään sortin kaupustelijoita eikä ”rantapoikia”. Maasait vielä vartioivat rantoja todella tarkkaan ja pilkkopimeälläkin uskaltaa helposti kuljeksia lasten kanssa rannalla ja ihailla taivaalla väärinpäin loimottavaa kuuta tai Afrikan huikaisevan kaunista tähtitaivasta. Tosin kuten jo aiemmassa Sansibar postauksessani viime vuoden puolella totesin, täältä ei löydy ei niin sitten minkäänlaista äksöniä, kauppoja tai ravintoloita, eli sellaista kaipaaville ei ehkä se optimaalisin paikka Sansibarilla. Oma esteettinen ja rauhaa kaipaava sieluni kyllä lepäsi ja sai ravintoa taas pitkiksi ajoiksi; tämä saattaa tosiaan olla savannien lisäksi se mun happy place. 

 

 

 

Pongwesta matkamme jatkui pohjoiseen Nungwiin ja sieltä mantereen puolelle Mwibaan ja Serengetiin savanneille, näistä enemmän tuota pikaa.

Aiemmista Sansibarin kokemuksistamme voit lukea lisää täältä. 

Miten matkustimme Tansaniaan:

Lennot Hki – Schiphol – Nairobi – Sansibar, kokonaiskesto n. 16 tuntia.

Helsingistä Amsterdamiin ja Amsterdamista Nairobiin lensimme KLM:n kyydissä, Nairobista Kenya Airwaysin pienkoneella Sansibarille.

Meidän hotelli Pongwella oli Tulia Zanzibar, lämmin suositus tälle. Naapurin Pongwe Beach Hotel myös oikein kiva ja edullisempi kuin Tulia.